JOHANNES BURG - De Zuid-Afrikaanse mijnbouwonderneming Anglo American Platinum (Amplats) heeft 12.000 stakende mijnwerkers van een platinamijn bij Rustenburg ontslagen.

De arbeiders hadden opdracht gekregen zich bij het bedrijf voor hun actie te verantwoorden, maar hadden daaraan geen gehoor gegeven. Dat heeft de onderneming vrijdag laten weten.

Bij de mijn brak donderdag een wilde staking uit. Tijdens botsingen met de stakers schoot de politie een kompel dood. Er zouden meerdere gewonden zijn. Vrijdag verzamelden ongeveer 300 mijnwerkers zich om te protesteren.

Tientallen doden

In augustus kwamen tientallen mijnwerkers van de nabijgelegen Marikana-platinamijn om het leven bij onlusten. Toen werkgever Lonmin vorige maand met een flinke loonsverhoging kwam, werd een akkoord bereikt en gingen de stakers weer aan de slag.

De onrust sloeg sindsdien over naar mijnen van Amplats, een van 's werelds grootste producenten van platina. Sinds medio september zijn 28.000 kompels in staking gegaan. Ze eisen eveneens hogere lonen.

Ook in andere bedrijven in Zuid-Afrika zoals in de auto-industrie, zijn stakingsacties. In het hele land hebben inmiddels 100.000 mensen het werk neergelegd. President Jacob Zuma riep de arbeiders op weer aan de slag te gaan.