GRONINGEN - Het Poolse installatiebedrijf Remak moet al het personeel werkzaam bij de bouw van de RWE-Essent-energiecentrale in de Eemshaven volgens de cao belonen.

Dat heeft de rechtbank in Groningen vrijdag bepaald in een door de FNV aangespannen kort geding.

Remak moet zijn Poolse werknemers het minimumloon, de vakantietoeslag en de overurentoeslag betalen zoals staat in de algemeen verbindend verklaarde cao. De verplichting geldt met terugwerkende kracht vanaf 15 oktober vorig jaar. Per maand dat het bedrijf daaraan niet voldoet moet het tonnen aan boetes ophoesten. De dwangsom kan oplopen tot vier miljoen euro.

Over de uitbetaling van de Poolse werknemers in de Eemshaven speelt al bijna een jaar een conflict tussen de vakbond en het bedrijf. In januari was afgesproken dat Remak zich aan de cao zou gaan houden, maar het bedrijf kwam steeds terug op de afspraak.

Begin september spande FNV daarop een kort geding aan tegen Remak. Onder druk van de rechter kwam het in de gangen van de rechtbank tot een akkoord, maar twee weken later bleek dat Remak hier alsnog aan tornde. Nu heeft de rechter alsnog uitspraak gedaan in het kort geding.