SLIEDRECHT - Rokende werknemers bij scheepsbouwer IHC Merwede in Sliedrecht lopen de kans 100 euro boete van de baas te krijgen als ze nog langer roken buiten de drie pauzes op een dag. Werknemers die het echt te bont maken, lopen hun winstuitkering van ongeveer 2400 euro mis.

Dat bevestigt directeur personeelszaken Bert van der Sluis van IHC Merwede. De maatregel is onderdeel van een nieuw gezondheidsmanagementbeleid waarvoor het bedrijf inmiddels is gecertificeerd. Hij zegt dat meer bedrijven in Nederland dit soort maatregelen opleggen in de trend om gezondere werknemers te krijgen.

Bij de scheepsbouwer werken 3000 mensen. Enkele honderden zouden roken. 30 medewerkers hebben zich nu aangemeld voor een cursus om ermee te stoppen. ''Veel mensen zijn al gestopt met roken omdat we dit beleid invoerden. Ze zeiden er blij mee te zijn omdat ze nu eindelijk een stok achter de deur hebben om er mee te stoppen’’, zegt Van der Sluis.

Ministerie

Van der Sluis werkt in het project nauw samen met het ministerie van Sociale Zaken en 100 andere grote bedrijven die werken aan onder meer een nieuw gezondheidsbeleid binnen ondernemingen. ''We gaan allemaal langer werken en om die reden willen we dat mensen zich ervan bewust zijn dat ze moeten werken aan een gezond lichaam en gezonde geest.’’

Werknemers bij IHC Merwede mogen nu alleen roken tijdens koffie- en lunchpauzes in speciale abri's. Wie die regel aan zijn laars lapt, krijgt een waarschuwing. Bij de derde overtreding wordt 100 euro van het salaris ingehouden. Gaat hij of zij dan nog een keer in de fout, dan wordt de winstuitkering niet uitbetaald. Boetes zijn er nog niet uitgedeeld, maar wel waarschuwingen.

Romantiek

Van der Sluis erkent dat de romantiek van de scheepsbouwers met zijn zwarte knuisten en olie besmeurde overall verdwijnt, want in het borstzakje zat vaak dat pakje zware shag. ''Wat we ervoor terugkrijgen, is de romantiek van een gezonde werknemer die actief is in sport, een goede lichamelijk balans heeft en trots is op het product dat wij samen maken."