AMSTERDAM – In tegenstelling tot eerdere berichten, gaat het videoplatform Youtube video's niet handmatig controleren op copyrightinbreuk. In plaats daarvan bepaalt de mogelijke eigenaar van de beelden of een video rechtsgeldig is.

Dat meldt technologiewebsite Wired.

Eerder maakte Youtube bekend dat video's, die mogelijk inbreuk maken op het copyright, voortaan in een wachtrij worden geplaatst en daarna handmatig worden beoordeeld. Voorheen werden deze video's uit voorzorg automatisch verwijderd. Er zouden zo dus veel minder video's ten onrechte gewist moeten worden.

Later maakte Youtube bekend dat dit bericht niet geheel juist is. Niet medewerkers van Youtube gaan de video's controleren op copyrightinbreuk, maar de mogelijke eigenaars zelf. Het videoplatform is nog niet ingegaan op de exacte details van het systeem.

Ten onrechte verwijderd

Al ruim vijf jaar heeft Youtube een Content ID-systeem waar bedrijven en auteursrechthebbenden materiaal kunnen uploaden. Deze beelden worden automatisch vergeleken met video’s op Youtube om copyrightschending te voorkomen.

Het gebeurt echter af en toe dat een video ten onrechte verwijderd wordt. Bovendien zijn de mogelijkheden voor een gebruiker om protest aan te tekenen tegen de vermeende schending beperkt.

Met de introductie van wat Youtube 'appeals process' noemt, moeten de mogelijkheden om protest aan te tekenen uitgebreid worden.