BERLIJN - Zonder nieuwe hulpleningen komt Griekenland eind november in geldnood. Dat zei de Griekse premier Antonis Samaras in een vrijdag gepubliceerd interview met de Duitse krant Handelsblatt.

''Liquiditeit is van levensbelang, daarom is de volgende tranche van de hulpkredieten zo belangrijk'', stelde Samaras. Op de vraag hoe lang zijn land het nog zonder nieuwe hulpleningen kan uithouden, antwoordde hij: ''Tot eind november, dan is de schatkist leeg''.

Vertegenwoordigers van de EU, het IMF en de ECB proberen momenteel te bepalen of Griekenland voldoet aan de voorwaarden voor het volgende deel van de beloofde hulpleningen. De voorzitter van de eurogroep, Jean-Claude Juncker, liet vorige maand al weten dat het definitieve oordeel daarover niet voor midden oktober zal worden genomen.

Op het bot

''De bezuinigingen die we hebben doorgevoerd, gaan tot op het bot'', zei Samaras over de eisen die de geldschieters stellen. ''We hebben de grens bereikt van wat we van onze bevolking kunnen vragen. Mensen zijn bereid om opofferingen te doen, maar ze willen ook licht zien aan het einde van de tunnel. Anders is alles voor niets.''

Om de situatie in eigen land in de hand te kunnen houden, heeft Griekenland volgens de premier vooral meer tijd nodig om de bezuinigingen door te voeren. Dat is belangrijker dan extra financiële steun, stelde hij.

Explosieve situatie

Samaras waarschuwt in het interview voor de explosieve situatie in Griekenland, die vooral door de torenhoge werkloosheid wordt gevoed. Volgens hem lijkt Griekenland nu op Duitsland in de laatste dagen van de Weimarrepubliek, vlak voor de machtsgreep van Adolf Hitler.

''De Griekse democratie staat wellicht voor haar grootste uitdaging ooit'', aldus de premier. De Griekse maatschappij als geheel wordt momenteel bedreigd door de opkomst van ''extreem linkse populisten'' en een grote ''fascistische neonazipartij'', stelde hij.

Geen besluit

Verder liet een hoge EU-ambtenaar vrijdag weten dat er op de komende EU-top geen besluit wordt enomen over de uitbetaling van het volgende deel van de hulpleningen aan Griekenland. De bijeenkomsten op 18 en 19 oktober komen daarvoor "veel te vroeg".

Volgens de ambtenaar komt er voor de EU-top geen oordeel over de vorderingen die Griekenland maakt bij de hervorming van de economie en over de extra bezuinigingsmaatregelen die de Griekse regering wil nemen. Die voorstellen worden momenteel bestudeerd door vertegenwoordigers van de EU, het IMF en de ECB (de trojka). Hun rapport wordt niet voor half oktober verwacht.

Zodra er een akkoord is tussen de trojka en Griekenland, zal dit eerst door de Europese ministers van Financiën worden besproken. Dit zal echter zeker niet op hun volgende vergadering, maandag in Luxemburg, gebeuren.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel reist dinsdag naar Athene voor overleg met de Griekse premier Antonis Samaras, zo liet haar woordvoerder vrijdag weten.