DEN HAAG - Nederlandse midden- en kleinbedrijven zijn begonnen aan de voorbereidingen op de overstap naar IBAN, het nieuwe, langere internationale bankrekeningnummer.

Waar in februari nog 85 procent van de mkb'ers niets gedaan had aan de voorbereidingen is dat nu ongeveer 70 procent, zo blijkt donderdag uit een onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB).

''De bekendheid van het nieuwe betalingssysteem is de afgelopen maanden sterk gestegen en de houding van de meeste mkb'ers is inmiddels neutraal tot positief", aldus DNB-directeur Frank Elderson.

Om ondernemers aan te zetten nu daadwerkelijk stappen te zetten, lanceerde de centrale bank donderdag met MKB Nederland een voorlichtingscampagne. Onderdeel daarvan is een 'IBAN Impact-Check', om bedrijven te laat zien welke stappen genomen moeten worden in aanloop naar de introductie van het systeem.

Februari 2014

Vanaf februari 2014 kan alleen nog gebruik worden gemaakt van IBAN als rekeningnummer en zijn alleen de nieuwe standaarden voor overschrijvingen en incasso’s geldig.

Met de overgang op IBAN gaat veel veranderen op het gebied van incasso’s. De aanpassingstijd die bedrijven nodig hebben varieert volgens de overheid van enkele maanden tot anderhalf jaar.

Volgens Richard van Zwol, Secretaris-Generaal van het ministerie van Financiën is het geen verspilde tijd: "De inspanning is eenmalig en absoluut de moeite waard want Nederland verdient met z’n open economie veel geld aan het buitenland. En een Europese betaalmarkt maakt dat alleen maar gemakkelijker."