AMSTERDAM - Het deelakkoord dat VVD en PvdA hebben gesloten over de begroting voor volgend jaar, zorgt voor een verslechtering van het standaardkoopkrachtbeeld met een kwart procentpunt.

Dat blijkt uit de schriftelijke antwoorden op vragen die woensdag werden gesteld tijdens de Financiële Beschouwingen, die minister van Financiën Jan Kees de Jager naar de Kamer heeft gestuurd.

De verslechtering wordt veroorzaakt door het schrappen van de eigen bijdrage in de GGZ, het liggeld voor ziekenhuizen en de verhoging van de assurantiebelasting. Aan de andere kant zorgt het niet doorgaan van de forenzentaks ervoor dat een additionele verslechtering van de koopkracht van 1,5 procentpunt voor werknemers met een reiskostenvergoeding van de baan is.

De invoering van de assurantiebelasting slaat verder voor een kwart neer bij bedrijven en leidt daarmee tot een lastenverzwaring van 235 miljoen euro in 2013, schrijft De Jager. In totaal stijgen de lasten voor bedrijven volgend jaar met ruim een half miljard.