AMSTERDAM – Een groot deel van de Europese startende ondernemers binnen de technologiesector voelt zich te weinig gesteund door bankiers en de financiële sector.

Dat blijkt donderdag uit een peiling van acceleratorprogramma Startupbootcamp onder 115 tech-starters, mentoren en investeerders.

Europa blijft in vergelijking met de Verenigde Staten vooral achter als het gaat om het beschikbaar stellen van groeikapitaal en exit-mogelijkheden via beursnoteringen of overnames. Wel scoort Europa goed op het gebied van middelen die nodig zijn voor de ontwikkeling van technologiebedrijven, zoals infrastructuur en onderwijs.

Investeringsklimaat

Volgens de deelnemers aan het onderzoek zijn een goede (internet)communicatie-infrastructuur, een gezond investeringsklimaat en het onderwijsniveau de drie voornaamste factoren voor een startup.

De Verenigde Staten bieden het beste fiscale klimaat voor startende bedrijven, zo vindt 62 procent. Europa doet het beter als het aankomt op betaalbare woon- en werkruimte, fysieke infrastructuur en overheidsondersteuning.

“Europa heeft de Verenigde Staten op vele gebieden ingehaald of overtroffen als de perfecte omgeving voor starters”, aldus Patrick de Zeeuw, medeoprichter en CEO van Startupbootcamp Amsterdam. “Maar het onderzoek heeft ook de belangrijkste factoren aangewezen waar Europa nog sterk achterloopt: de exit strategieën en financiële steun.”

Eerder dit jaar bleek uit onderzoek in opdracht van AgentschapNL al dat de economische tegenwind de groei van techstartups belemmert en dat ondernemers nog maar weinig geloof in het bancaire systeem hebben.