LJUBLJANA - De Europese Centrale Bank (ECB) houdt het belangrijkste rentetarief in de eurozone deze maand ongewijzigd op het historisch lage niveau van 0,75 procent. Dat meldde de bank donderdag na afloop van de maandelijkse rentevergadering.

Het besluit voldeed aan de verwachtingen van economen. De ECB verlaagde de herfinancieringsrente voor het laatst in juli. Daarbij kwam het tarief voor de eerste keer in de geschiedenis van de euro onder de grens van 1 procent.

ECB-president Mario Draghi gaf in een toelichting op het maandelijkse rentebesluit aan dat de economische groei in de eurozone ook in het derde kwartaal zwak was. Een verdere verlaging van de rente om de economie te stimuleren is echter niet besproken, stelde hij.

De ECB-bestuurders besloten unaniem de rente deze maand onveranderd op het historisch lage peil van 0,75 procent te houden.

Analisten denken dat de centrale bank wacht met een verdere verlaging van de rente tot meer duidelijk is over de landen die gebruik willen maken van het steunprogramma van de ECB.

Inflatie

Een nieuwe renteverlaging wordt wel bemoeilijkt door de ontwikkeling van de inflatie. De ECB streeft naar een inflatie van ongeveer 2 procent in de eurozone. In september lag de geldontwaarding met ongeveer 2,7 procent echter duidelijk boven die grens. Om de inflatie terug te dringen kan juist een hogere rente noodzakelijk zijn.

In die situatie komt dit jaar volgens Draghi weinig verandering. In de loop van 2013 zal de geldontwaarding weer zakken tot minder dan 2 procent, voorspelde hij.

De huidige inflatie wordt vooral veroorzaakt door de onzekerheid op de financiële markten en de btw-verhogingen die verschillende landen hebben doorgevoerd, aldus Draghi. Die effecten zijn volgens hem vooral tijdelijk en zullen weinig invloed hebben op de ontwikkeling van de lonen.

Steun

De ECB staat klaar om eurolanden met financiële problemen te helpen. Dat benadrukte Draghi donderdag tijdens een persconferentie in het Sloveense Ljubljana.

De ECB kan actie ondernemen zodra aan alle voorwaarden is voldaan, stelde Draghi. De centrale bank kondigde de afgelopen maanden al aan obligaties op te kunnen kopen om de leenkosten van landen te drukken. Die landen moeten wel eerst steun aanvragen bij het Europese noodfonds en zich houden aan alle eisen die aan die hulp worden gekoppeld.

De ECB kan de steun volhouden totdat alle doelstellingen zijn bereikt, stelde Draghi. De hulp kan worden ingetrokken als een land zich niet aan de voorwaarden houdt, voegde hij eraan toe.