LONDEN - De Bank of England (BoE) neemt vooralsnog geen aanvullende maatregelen om de kwakkelende Britse economie te ondersteunen.

Het belangrijkste rentetarief blijft staan op 0,5 procent en ook aan het bedrag waarvoor de centrale bank obligaties opkoopt om de financiële markten van extra liquiditeit te voorzien, verandert niets.

Dat maakte de BoE donderdag bekend. Economen hadden al verwacht dat de centrale bank, net als vorige maand, zijn huidige monetaire beleid zou handhaven.

De BoE is bezig voor 375 miljard pond aan staatspapier op te kopen bij banken. Die krijgen daardoor meer contanten, die vervolgens kunnen worden uitgeleend aan bedrijven die willen investeren. Het programma loopt in november af en kan worden verlengd als de economische situatie daar om vraagt.

Olympische Spelen

Groot-Brittannië zit sinds eind vorig jaar in een recessie. Recente indicatoren wijzen echter op een verbetering. De algemene verwachting is dat de economie het land in het derde kwartaal weer wat is opgekrabbeld, mede dankzij de Olympische Spelen die in augustus in Londen werden gehouden.

Later op de dag maakt de Europese Centrale Bank (ECB) de resultaten bekend van de vergadering van het beleidsbepalende comité. Verwacht wordt dat ook de ECB de rente ongemoeid laat.