ZALTBOMMEL - De overname van automatiseerder Qurius door de Franse grootaandeelhouder Prodware heeft averij opgelopen.

Qurius meldde donderdag dat Prodware terug is gekomen op een principe-afspraak over een uitkering aan de aandeelhouders van de automatiseerder.

Eerder was afgesproken dat Prodware minimaal 7 miljoen euro in aandelen aan de aandeelhouders van Qurius zal betalen als onderdeel van de overname die in totaal 18,5 miljoen euro beslaat.

Een zegsman van de automatiseerder liet weten dat het bedrijf "onaangenaam verrast is''. Hij gaf wel toe dat Prodware een voorbehoud bij deze afspraak had gemaakt en dat "de 7 miljoen niet in beton gegoten was''.

Geen deal

Qurius wil geen genoegen te nemen met de verlaging van het bod van Prodware en trekt nu een week uit om nieuwe onderhandelingen met de onderneming te gaan voeren. Of dat iets gaat opleveren, valt volgens de woordvoerder niet te zeggen. "Wij dachten dat wij een deal hadden.'' Qurius zou het bod van Prodware donderdag voorleggen aan de aandeelhouders, maar doet dat nu niet.

Het totale bod van Prodware van 18,5 miljoen euro was inclusief de schulden van Qurius. Daarbij zouden werkmaatschappijen van Qurius aan Prodware worden overgedragen en zou bij de liquidatie van Qurius N.V. een bedrag van minimaal 7 miljoen euro aan de aandeelhouders worden uitgekeerd in aandelen Prodware. Op deze afspraak komt Prodware nu terug.

Alternatief bod

Tot midden september konden andere partijen een concurrerend bod uitbrengen op Qurius, wat uiteindelijk niet gebeurde. Qurius zegt nu  door de gedragswijze van Prodware'' opnieuw open te staan voor een alternatief bod. "Alles wat beter is voor onze aandeelhouders zullen wij in overweging nemen.''

De positie van Qurius lijkt echter moeilijk. Nadat midden september de (toenmalige) termijn voor een concurrerend bod afliep, begon het bedrijf al met de overdracht van werkmaatschappijen aan Prodware. Inmiddels zijn de takken Duitsland, Groot-Brittannië en Spanje en België in handen van Prodware. Deze overdracht kan niet meer worden teruggedraaid.

Binnen Qurius NV bevinden zich nog wel de werkmaatschappijen van Qurius Nederland, Qurius Tsjechië en QIPtree.