PARIJS - De Franse regering overweegt een deel van de vorige week aangekondigde belastingverhogingen aan te passen om de gevolgen voor kleinere bedrijven te verzachten.

Dat liet de Franse minister van Financiën Pierre Moscovici donderdag weten.

Ondernemers klaagden afgelopen week vooral over de hogere belasting die zij zouden moeten betalen bij de verkoop van bezittingen. Daardoor wordt ook de mogelijke opbrengst bij de verkoop van een onderneming kleiner, waaroor het voor veel mensen minder aantrekkelijk wordt een eigen bedrijf op te richten, stelden zij.

''We zullen dit waarschijnlijk moeten aanpassen'', zei Moscovici voorafgaand aan een gesprek met ondernemers. ''Als bepaalde maatregelen verkeerd uitpakken, dan moeten we daarover kunnen praten.''

Pakket

Frankrijk presenteerde vorige week een omvangrijk pakket bezuinigingen en belastingverhogingen ter waarde van ruim 30 miljard euro. De belastingmaatregel die nu ter discussie wordt gesteld, zou daaraan ongeveer 2 miljard euro moeten bijdragen.

De grootste besparingsoperatie in de recente Franse geschiedenis moet ervoor zorgen dat het land binnenkort weer aan de Europese begrotingsnormen voldoet.

De Franse regering mikt volgend jaar op een begrotingstekort van 3 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Economen betwijfelen echter of dat doel realistisch is.