MADRID - Spanje denkt in december een zogenoemde 'bad bank' te hebben opgetuigd die slechte leningen gaat opkopen van de banken in het land. Dat heeft minister van Economische Zaken Luis de Guindos woensdag gezegd.

Slechte leningen gerelateerd aan de ingestorte vastgoedmarkt drukken zwaar op de balansen van veel Spaanse banken. Het land heeft mede daardoor grote moeite om zich te ontworstelen aan een diepe recessie en zijn staatsfinanciën op orde te brengen.

Door banken van die last te verlossen, hoopt de overheid de kredietverlening en investeringen door bedrijven vlot te trekken. De overige eurolanden hadden bij Spanje aangedrongen op de instelling van een 'bad bank' om daar werk van te maken.

Huizenmarkt in beweging

De Guindos rekent erop dat het opkopen van schulden die waarschijnlijk niet kunnen worden terugbetaald, de Spaanse huizenmarkt eindelijk weer in beweging zal brengen. De leningen zullen worden opgekocht tegen prijzen die zorgvuldig worden berekend op basis van "de reële economische waarde'', zei hij.

De 'bad bank' wordt volgens de bewindsman niet alleen door de overheid gefinancierd maar ook door private partijen. Van hun wordt een bijdrage van "tenminste 55 procent van het kapitaal'' verwacht, zei De Guindos. Meer details over de financiering worden in de komende dagen gegeven, aldus de minister.

Europa heeft een bedrag van 100 miljard euro opzij gezet om de Spaanse banken te helpen. De inrichting van een 'bad bank' was een voorwaarde voor die steun, waarvan Spanje overigens maar een deel (circa 40 miljard euro) nodig denkt te hebben.