AMSTERDAM - Elektrisch rijden is met de huidige brandstofprijzen een overweging die het overpeinzen waard is. Een van de bottlenecks is voorlopig nog de hoeveelheid oplaadpunten. De ANWB probeert een steentje bij te dragen en lanceert een eigen oplaadservice.

De ANWB gaat niet alleen laadpalen als paddenstoelen uit de grond laten schieten, ze brengen tevens laadpassen op de markt waarmee met een elektrische auto bij vrijwel alle openbare laadpunten in Nederland geladen kan worden. Het maakt hierbij niet uit of deze laadpunten van andere aanbieders zijn.

Verder staat een uitbreiding van het snellaadnetwerk met veertien locaties op de planning. In januari werden al zes snelladers geplaatst bij Wegenwachtcentra in de Randstad. De ANWB wil zo niet alleen een stukje extra service bieden, maar vooral meer mensen aan de elektrische auto krijgen. Lange oplaadtijden en de vrees om onderweg zonder 'brandstof' te stranden is voor velen een belemmering om elektrisch te gaan rijden.

Volgens de bond wordt 95% van de elektrische auto's thuis, of op het werk opgeladen. Daarom moeten op die plekken meer laadpalen geplaatst worden, aldus de ANWB.

Het Laadabonnement kost 7,50 euro per maand, de kosten voor het opladen verschillen per locatie. Bij snelladers langs hoofdwegen wordt ongeveer 8 euro per uur gerekend. Bij normale laadpalen wordt 1 euro per uur gerekend. Om gebruik te kunnen maken van de Oplaadservice is een ANWB lidmaatschap verplicht.