LONDEN - De dienstensector in de eurozone is in september gekrompen, mede door een onverwachte terugval in Duitsland. Dat blijkt uit woensdag gepubliceerde cijfers van het Britse onderzoeksbureau Markit.

De inkoopmanagersindex voor de eurozone, die de bedrijvigheid weerspiegelt, kwam uit op 46,1. Dat is een fractie boven de eerste raming van 46,0 van 2 weken geleden. Een uitslag onder 50 duidt op krimp, daarboven op groei.

De Duitse inkoopmanagersindex steeg weliswaar van 48,3 in augustus tot 49,7 in september, maar dat was lager dan de eerste raming van 50,6. De deelindex die het vertrouwen van Duitse dienstverleners in de economie meet, kelderde van 50,9 in augustus tot 43,5. Dat is de laagste stand in ruim 3 jaar.

In Frankrijk viel de krimp ook sterker uit dan eerder was gemeld. De index noteerde 45, tegen 49,2 in augustus. Bij een eerdere raming werd nog een stand van 46,1 gemeld.

Spanje

De Spaanse dienstensector liet in september de sterkste teruggang zien in bijna een jaar. De index daalde tot 40,2, van 44 een maand eerder. De deelindex voor nieuwe opdrachten zakte naar het laagste punt sinds oktober vorig jaar.

De Italiaanse dienstverleners hadden te kampen met de zestiende maand met krimp op rij, maar de teruggang was wel iets minder sterk dan een maand eerder. Hier kwam de index uit op 44,5, tegen 44 in augustus.