EINDHOVEN – Grootouders die hun kleinkinderen graag een extra zakcentje meegeven voor de toekomst, doen er goed aan om kritisch te kijken naar de juiste spaarrekening.

Uit gegevens van Spaarrente.nl blijkt namelijk dat de gemiddelde rente op een vrij opneembare jeugdspaarrekening slechts 2 procent bedraagt. Dit terwijl de inflatie in augustus nog 2,6 procent bedroeg. Met een jeugdspaarrekening levert het kind dus geld in.

Jeugdspaarrekeningen zijn populair onder grootouders die willen sparen voor hun kleinkinderen.

Toch is het nog maar de vraag of deze rekeningen wel zo rendabel zijn, want met de huidige rentestanden en inflatie houden kleinkinderen weinig tot geen rendement over op het spaargeld.

Deposito

Een alternatief voor de jeugdspaarrekeningen zijn de reguliere deposito’s. Bij deze manier van sparen wordt het geld vastgezet voor een vooraf bepaalde periode tegen een meestal hoger rentetarief.

Er zijn al deposito’s die een rente bieden van drie procent, als het geld één jaar lang wordt vastgezet.

Heffingen

Vermogende ouders en grootouders die een flink bedrag wegzetten moeten daarnaast goed kijken naar het totale spaarbedrag. Als het totale vermogen, inclusief spaargeld van de kinderen, boven de 21.139 euro komt, moet er vermogensbelasting worden betaald.

De vermogensbelasting is 1,2 procent, dat ook moet worden betaald over het spaargeld.

Dit geldt ook voor spaargeld dat is opgebouwd door grootouders, omdat dit bij het vermogen van de ouders van het kind wordt geteld.

Als deze belasting moet worden betaald, dan is het zaak om te kijken naar een rekening die minimaal 3,8 procent rente oplevert.

Ook hier bieden deposito’s een uitkomst, al zijn er maar weinig die een rente hoger bieden dan 3,8 procent.