NEW YORK - De Verenigde Staten dreigen met hun grote staatsschuld Griekenland achterna te gaan. Als er de komende jaren niets aan de schuld wordt gedaan, verliest het land zijn sterke positie op de financiële markten.

Dat stelt de oprichter van de grote internationale vermogensbelegger Pimco, Bill Gross, in een dinsdag gepubliceerd rapport.

''Als we de ogen blijven sluiten voor de bestaande tekorten, beginnen we nog voor het volgende decennium op Griekenland te lijken'', schrijft Gross over de financiële positie van de VS. ''Als we het gat niet dichten, is het onvermijdelijk dat de staatsschuld blijft groeien. Dat zal veel schade veroorzaken, niet alleen voor de VS, maar voor het hele internationale financiële systeem.''

De staatsschuld van de VS stijgt dit jaar naar verwachting tot ongeveer 107 procent van het Amerikaanse bruto binnenlands product (bbp). Volgens Gross zijn er in de komende 5 tot 10 jaar bezuinigingen of belastingverhogingen ter waarde van ongeveer 11 procent van de Amerikaanse economie nodig om de overheidsfinanciën op orde te krijgen.