DETROIT - Buitenlandse en binnenlandse autofabrikanten hebben in september hun verkopen in de Verenigde Staten fors zien stijgen. De Amerikaanse autobouwers bleven iets achter bij de buitenlandse branchegenoten, maar wisten overwegend ook meer auto's aan de man te brengen.

Buitenlandse merken gingen flink vooruit. Toyota verkocht in september 41,5 procent meer auto's en de verkopen van Volkswagen stegen met 34,5 procent.

Het Amerikaanse General Motors zag de verkopen met 29 procent stijgen tot 210.245 auto's. Chrysler, de kleinste Amerikaanse automaker, verkocht in september 142.000 auto's in de VS.

Dat is 12 procent meer dan in september 2011 en het hoogste aantal in deze maand in vijf jaar tijd, meldde Chrysler. Alle merken van de kleinste Amerikaanse autofabrikant, zoals Jeep, Dodge, Ram Truck en Fiat, boekten omzetgroei.

Branchegenoot Ford beleefde echter een mindere maand. De totale verkopen van Ford bleven in september vrijwel gelijk aan vorig jaar. Maar de verkopen van de kleinere auto's van Ford gingen wel heel sterk omhoog.