AMSTERDAM – Ondernemersorganisaties uiten zich kritisch over het deelakkoord waar PvdA en VVD maandag meekwamen. Weliswaar wordt de gehate forensentaks afgeschaft, maar daarvoor in de plaats komt de assurantiebelasting.

Dit schrijven MKB-Nederland, VNO-NCW en LTO Nederland. Met de verhoging van de assurantiebelasting naar 21 procent “komt de rekening opnieuw bij burgers en bedrijven te liggen”, aldus de brancheorganisaties.

Verder benadrukken ze dat er een lastenverlichting van 649 miljoen euro wordt geschrapt die bedoeld was om de hogere zorgpremie te compenseren.

Opgeteld leveren het schrappen van de lastenverlichting en de verhoging van de assurantiebelasting de overheid bijna 1,6 miljard euro op.

Uitstellen

De drie organisaties zien er meer heil in de lastenverzwaringen uit te stellen. Ook als deze regelingen worden afgeschaft blijft de overheid binnen een begrotingstekort van 3 procent.

Verladersorganisatie EVO reageerde optimistischer over de plannen van Samsom en Rutte. Het schrappen van de forensentaks scheelt voor elke zakelijke bestelauto 6000 euro per jaar