AMSTERDAM - Ondernemers zijn niet onverdeeld enthousiast over hun branchevereniging. De meerderheid vindt dat het lidmaatschap hen geen waar voor hun geld levert.

Vooral bedrijven in de detailhandel zijn kritisch, blijkt uit dinsdag gepubliceerd onderzoek door TNS NIPO in opdracht van adviesbureau Aon.

Een op de vijf van de 2200 ondervraagde ondernemers geven hun branchevereniging zelfs een 5 of lager. De koepelorganisaties in de detailhandel krijgen met een 5,9 de laagste waardering. Brancheorganisaties in de bouw, logistiek, industrie en landbouw krijgen met een 6,8 het hoogste cijfer. TNS NIPO heeft niet naar de beoordeling van afzonderlijke organisaties, zoals Detailhandel Nederland of MKB-Nederland, gevraagd.

Inkoopkorting

Brancheverenigingen lijken de meeste steken te laten vallen bij het afdwingen van inkoopkorting bij leveranciers. Hoewel bijna de helft van de ondernemers aangeeft dit belangrijk te vinden, geeft 52 procent van hen aan dat hun branchevereniging zich bij hun weten niet inzet voor het bedingen van kortingen.

De koepelorganisaties blijken zich het meest waardevol te tonen in de cao-onderhandelingen. Vrijwel alle aangesloten werkgevers die onder een cao vallen zijn tevreden over de inzet van de brancheorganisatie daarin. Verder zijn de trainingen en opleidingen van brancheverenigingen populair. Zo'n 44 procent van de leden maakt daar gebruik van.

MKB Nederland, de koepelorganisatie van Nederlandse brancheorganisaties, laat in een reactie weten zich naar aanleiding van het onderzoek geen zorgen te maken. Volgens de organisatie is het in aanmerking komen voor kortingen voor ondernemers een steeds minder belangrijke reden om lid te worden van een brancheorganisatie. "Koepelorganisaties, zoals bijvoorbeeld de NVM, worden steeds belangrijker als kwaliteitskeurmerk", aldus een woordvoerder.