NEW YORK - Kredietbeoordelaar Moody's betwijfelt of de Spaanse banken genoeg hebben aan 40 miljard euro aan extra kapitaal, zoals de regering in Spanje schat. Dat berichtten verscheidene Amerikaanse media dinsdag.

Uit een stresstest, uitgevoerd door adviesbureau Oliver Wyman, bleek vorige week dat de Spaanse banken tussen de 24 en 57 miljard euro aan extra kapitaal nodig hebben. Madrid liet daarop weten 40 miljard aan Europese noodsteun te willen vragen.

Moody's stelt dat dit mogelijk niet genoeg is en gaat uit van een bedrag tussen de 70 en 105 miljard euro, zo meldde The Wall Street Journal. Daarmee zou het benodigde bedrag mogelijk hoger uitvallen dan de 100 miljard euro die Europa klaar heeft staan voor de herkapitalisatie van de Spaanse bankensector.

Vastgoedmarkt

De Spaanse sector heeft de afgelopen jaren minstens 180 miljard euro aan verliezen geleden als gevolg van de totale ineenstorting van de vastgoedmarkt. Omdat de Spaanse overheid zelf ook kampt met tekorten, en met een diepe recessie een sterk stijgende werkloosheid, is het land niet in staat die problemen op eigen kracht op te lossen.

Afgelopen zomer stemde Spanje in met Europese hulp. Het land kan een beroep doen op 100 miljard euro aan noodleningen, die het kan gebruiken om de balansen van de banken te versterken. Een formele hulpaanvraag is sindsdien echter uitgebleven omdat Spanje eerst helder wilde hebben hoe groot het probleem in zijn financiële sector precies is.

De rente op Spaans 10-jarig staatspapier is dinsdag weer wat gedaald, tot 5,77 procent. Maandag was dat nog rond de 5,9 procent en eind vorige week zelfs weer meer dan 6 procent, een niveau dat volgens veel economen op de lange termijn onhoudbaar is.