AMSTERDAM – De ‘economische misère’ is de afgelopen 15 jaar nog nooit zo groot geweest als nu het geval is. De zogenoemde ‘misery-index’, waarin werkloosheid en inflatie gecombineerd worden, heeft een nieuwe piek bereikt.

Dar meldt het ING Economisch Bureau dinsdag. De index staat op 8,8 procent, waarvan 2,3 procent voor inflatie en 6,5 procent voor werkloosheid.

ING verwacht dat de ’misère-index’ nog verder zal oplopen en halverwege 2013 op tien procent uitkomt. De werkloosheid stijgt verder, naar verwachting tot boven de 7 procent. Bovendien neemt de inflatie toe door onder meer het hogere btw-tarief.

In 2014 zal de inflatie weer dalen door een kleiner effect van de btw op de prijzen en meevallende loonkosten, zo denken de economen. Bovendien zal de werkloosheid dan weer iets afnemen, waarmee ook de index van economische ellende na volgend jaar weer zal dalen.

De ‘misère-index’ is ontwikkeld omdat het bruto binnenlands product (bbp), waarmee de economische prestaties van een land worden gemeten, voor de meeste mensen te abstract is. Werkloosheid en inflatie zijn veel tastbaarder voor huishoudens.