AMSTERDAM - De overeenkomst tussen de Nederlandse Spoorwegen en het gemeentelijke vervoerbedrijf HTM is oneerlijk en ongewenst.

Openbaarvervoerbedrijven Veolia, Arriva, Connexxion en Syntus stappen naar de Eerste Kamer om de samenwerking tegen te houden. Dat schrijft Het Financieele Dagblad dinsdag.

De NS maakte vorige week bekend de intentie te hebben om 49 procent van de aandelen in de Haagse vervoerder te kopen van de gemeente Den Haag. Volgens de commerciële vervoerders nemen de twee partijen hiermee 'een loopje met de regels'. Sinds kort zijn de grote steden uitgezonderd van de verplichting het openbaar vervoer aan te besteden.

Gunnen

"De bedoeling is dat gemeenten hun eigen vervoerbedrijf het stadsvervoer kunnen gunnen", zegt directeur Manu Lageirse van Veolia tegen het FD. "Maar nu staat Den Haag onderhands 49 procent van de aandelen af aan een monopolist." De bedrijven willen of alsnog een aanbesteding of ook kunnen meebieden op HTM.

De bedrijven vrezen dat de NS niet alleen op HTM uit is, maar ook een oogje heeft laten vallen op de gemeentelijke vervoerbedrijven in Rotterdam en Amsterdam, de RET en het GVB.

De Eerste Kamer moet zich nog over de wet over de aanbesteding van het ov in grote steden buigen. De vier vervoerders willen nu dat de wettekst wordt aangepast. De NS zegt in een reactie tegenover het FD dat zij alleen gebruik maken van de mogelijkheden. De Nederlandse Mededingingsautoriteit moet zich overigens ook nog over de koop van de HTM-aandelen buigen.