Voor je het weet steek je een hoop tijd en energie in het aanscherpen van plannen. Daarna komt de frustratie van het (alweer) niet waarmaken van plannen. Dan grijp je je kans om te roepen dat plannen je toch vooral star en weinig creatief maken.

Door Hennie Tibben

Zijn mensen goede planners? Nee. We hebben de neiging om tijd, kosten en risico’s van toekomstige acties te ónderschatten en de voordelen van deze acties te óverschatten. Zelfs een in-het-slechtste-geval planning blijkt optimistisch in vergelijking met de realiteit.

Wishful thinking dus en dat gaat niet alleen over megaprojecten als de Noord/Zuidlijn in Amsterdam of een Masterplan Stationsgebied. Wanneer jij en ik op maandag een weekplan maken, dan weten we dat we op vrijdag werk overhouden. Hoe kun je dan toch het beste plannen als ondernemend mens?

Schud regelmatig je eigen glazen sneeuwbol en kijk naar je droom, hogere doel en pure wensen. Alleen al de herinnering kan je helpen. Wanneer het mistig of glad is en het onderweg even tegenzit. Wanneer je op een kruispunt staat en een keuze wilt maken. Je eigen glazen bol geeft je helderheid over waar je het allemaal voor doet.

Speerpunten

Kies elk kwartaal een duidelijke strategie met een paar speerpunten en doe daar dan dag voor dag je best voor. Maak het niet ingewikkelder en houd je aan je speerpunten. Dat kan zijn: automatiseren back-office, meer ideale klanten, online presentatie, nieuwe dienst ontwikkelen, uitbesteden van bepaalde activiteiten, etc.

Ontwikkel eigen succesrecepten. Dat kan een product, dienst of een ander hulpmiddel zijn dat je bij je doel brengt. Je kunt maar een paar recepten echt succesvol maken. Net als de masterchef van een heerlijke crème brûlée: op zoek naar de ideale ingrediënten en bereiding. Door dit telkens weer te doen, leert hij ook hoeveel tijd het werkelijk kost om dit toetje te maken.

Geef en gun jezelf ruimte voor verrassingen, ook voor Murphy’s law of momenten dat je hét even niet hebt. Wanneer je werkt met een strak spoorboek zonder improvisatie-, herstel- of pauzetijd, dan kun je erop rekenen dat je week minder leuk of ronduit problematisch gaat worden.

De beste manier om een betrouwbaar plan te maken is te beginnen met de uitvoering ervan. Sommige mensen zijn vooral planners, anderen vooral doeners. Wat jij vooral doet weet ik niet, maar ik raad je aan om vooral ook regelmatig stil te staan. Om te zien hoe het gaat, wat je eventueel anders of - en dat kan ook - lekker NIET meer gaat doen.

van Tibbenwerkt.nl is business coach voor zelfstandig ondernemende professionals die tegen de grenzen van hun tijd, energie en geld aanlopen. Volg Hennie ook op Twitter.