DEN HAAG – De flex-bv is een feit. Startende ondernemer Marc Buijs zette maandag voor zijn bedrijf All Clean Energy op het kantoor van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) als eerste zijn handtekening onder de akte voor de kersverse bv.

Het nieuwe bv-recht maakt het voor ondernemers eenvoudiger om een besloten vennootschap te beginnen. Zo hoeft er geen startkapitaal van 18.000 euro meer te worden ingelegd, maar volstaat een eurocent voortaan. Daarnaast komt de bank- en accountantsverklaring te vervallen en is er meer vrijheid bij het invullen van de statuten.

Voorzitter van MKB-Nederland Hans Biesheuvel, die bij de ondertekening in Den Haag aanwezig is, laat tegenover NUzakelijk weten geen stormloop op de flex-bv te voorzien. “Maar wat ik wel verwacht is dat bedrijven uit het buitenland eerder naar Nederland zullen komen.”

“Ik heb vroeger veel internationaal ondernomen en in het buitenland heerste toch het idee dat het oprichten van een bv hier nogal ingewikkeld was, door heel veel standaardisering. Dat was vooral voor de wat kleinere bedrijven toch een belemmering.”

Gelijk speelveld

“We komen nu toch meer op een gelijk speelveld binnen Europa terecht. Andere landen zitten veel meer in de richting van wat de flexibele bv inhoudt. Nederland weet nu hopelijk meer buitenlandse investeringen binnen te halen. We zijn een open economie, we hebben behoefte aan internationaal zakendoen. Het is niet wenselijk dat dit soort regels daarbij in de weg staan”, vindt Biesheuvel.

Biesheuvel is ook om andere redenen blij met de nieuwe wetgeving. “De drempel voor startende ondernemers om een bv te beginnen is verlaagd door het wegvallen van het startkapitaal en de bankverklaring. Ik denk dat met name die 18.000 euro en dat pak papier starters toch wel afschrikte.”

”Voor ondernemers die al een bv hebben wordt het bovendien mogelijk de statuten te laten mee-ademen met de bedrijfsvoering en toekomst van het bedrijf, zonder meteen hele hoge kosten te moeten maken. Ondernemingen kunnen rekening houden met hun plannen en de sector waarin zij zich begeven.“

Zorgvuldig

“Ik raad ondernemers wel aan wel zorgvuldig te blijven handelen en niet te makkelijk voor een bv te kiezen. Uiteindelijk moet per onderneming bekeken worden of dit de beste keuze is, ook met het oog op fiscaliteit”, aldus de MKB-voorman. “Flexibiliteit betekent niet dat je geen verantwoordelijkheden hebt.”

Zonnepanelenbedrijf All Clean Energy heeft voor de flex-bv gekozen omdat deze fiscale voordelen biedt. “Bovendien bouwt de ondernemer in kwestie pensioen op en is het eventueel verkoopklaar maken van de onderneming makkelijker”, zo laat de KNB weten.

“Het notariaat moet vooral op de nieuwe wetgeving inspelen door helder te maken wat de voordelen zijn, en de boer op gaan”, aldus de organisatie.

Om de flex-bv aan de man te brengen hebben de KNB en de Kamer van Koophandel samen een actie op touw gezet. Ondernemers kunnen tot en met november een gratis scan van hun statuten laten uitvoeren, waaruit een globaal advies rolt of het raadzaam is aanpassingen te doen.