ROTTERDAM - Het aantal faillissementen in Nederland is in het derde kwartaal verder opgelopen. In totaal gingen er 2084 bedrijven over de kop, 23 procent meer vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.

Dat blijkt uit maandag gepubliceerde cijfers van adviesbureau Dun & Bradstreet.

In de maand juli steeg het aantal faillissementen met 57 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, de hoogste stijging in 5 jaar.

Alle provincies kampten met meer faillissementen. In bijna alle provincies steeg het aantal bedrijven dat bankroet ging met meer dan 10 procent. Vooral in Drenthe (+99 procent), Friesland (+74 procent) en Overijssel (+73 procent) ging het erg slecht.

In Zuid-Holland en Zeeland waren de toenames van het aantal faillissementen het minst met respectievelijk 1 en 2 procent.

De zwaarste klappen vielen in de nutssector, de landbouw, de horeca, de transportbranche en de bouw.

VNO-NCW

VNO-NCW maakt zich grote zorgen over het stijgende aantal faillissementen. "Een verschrikkelijk cijfer, in het bijzonder voor de ondernemers die het hoofd niet meer boven water kunnen houden'', zegt Roelf van der Kooij van de werkgeversorganisatie.

VNO-NCW dringt erop aan dat de politiek snel maatregelen neemt om de bouw, een van de belangrijkste sectoren voor de economie, er weer bovenop te krijgen. Van der Kooij wijst erop dat als het slecht gaat met de bouw, het ook slecht gaat met onder meer de woningmarkt, woninginrichters en de transportsector.