AMSTERDAM - Afgelopen weekend is in Nederland fors meer getankt. Dat melden belangenorganisaties BETA en Bovag. Reden is de btw-verhoging die maandag inging.

Veel automobilisten besloten daarom zaterdag of zondag nog een extra ritje naar de pomp te maken. De prijs van een liter benzine ligt door de btw-verhoging op een recordhoogte.

Pomphouderskoepel BETA, met twaalfhonderd aangesloten tankstations, meldt dat de omzet zo'n tien tot 25 procent hoger lag in vergelijking met hetzelfde weekend vorig jaar. Plaatselijk waren er zelfs uitschieters tot vijftig procent meer omzet.

Bovag, met ongeveer achthonderd leden, kon nog geen exacte cijfers geven. Een woordvoerder spreekt van een toename van enkele tientallen procenten.

Verhoging algemene btw-tarief

Het algemene btw-tarief is maandag verhoogd van 19 naar 21 procent. De verhoging van de btw moet de schatkist jaarlijks ruim vier miljard euro opleveren.

De benzineprijs ligt volgens het consumentencollectief United Consumers maandag na de verhoging twee cent hoger op 1,89 euro per liter. Diesel kost aan de pomp met 1,54 euro per liter gemiddeld 1,7 cent meer. Beide brandstoffen zijn nog nooit zo duur geweest.