SINGAPORE - De mondiale luchtvaartsector als geheel maakt dit jaar 4,1 miljard dollar (2,9 miljard euro) winst.

Dat staat in de jongste vooruitzichten die de wereldwijde brancheorganisatie IATA maandag heeft bekendgemaakt. Bij de vorige prognose in juni ging IATA nog uit van een winst van 3 miljard dollar.

De bij IATA aangesloten luchtvaartmaatschappijen boekten vorig jaar bij elkaar nog 8,4 miljard dollar winst. De daling wordt met name veroorzaakt door de verslechterde economische omstandigheden en de hoge brandstofprijzen. Daar staat tegenover dat de sector efficiënter is gaan werken, aldus IATA.

Efficiëntie

"Nog maar 6 jaar geleden zou het ondenkbaar zijn geweest om winst te maken met de prijs van Brentolie op 110 dollar per vat'', zei IATA-directeur Tony Tyler. "De branche heeft zich zo omgevormd dat zij daarmee om kan gaan, door te investeren in vlootvernieuwing, efficiënter te werken, zorgvuldig om te gaan met de capaciteit en door te consolideren'', aldus Tyler.

Toch hangt de winstgevendheid van de sector volgens de topman nog steeds aan een zijden draad. Vorig jaar bedroeg de winstmarge niet meer dan 1,4 procent, dit jaar zal dat naar verwachting nog maar 0,6 procent zijn. Voor volgend jaar voorziet IATA wel verbetering. De winst komt dan volgens een voorlopige prognose uit op 7,5 miljard dollar, wat zou neerkomen op een marge van 1,1 procent.