DEN HAAG - Een derde van de werknemers in Nederland is in 2011 slachtoffer geweest van geweld op het werk. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek maandag.

Externe agressie, door klanten, patiënten, leerlingen of passagiers, was de meest voorkomende vorm. Bijna een kwart van de werknemers tussen de 15 en 65 jaar had daarmee te maken. Bij 16 procent ging het om zogeheten interne agressie door leidinggevenden of collega's.

Slachtoffers van interne agressie voelen zich minder gezond, zo blijkt uit de cijfers van het CBS. Daarnaast zijn ze ontevredener over het werk (15 procent) en zijn ze vaker op zoek naar een andere baan: een derde nam concrete stappen om een nieuwe baan te zoeken. Dit is vooral in het geval wanneer zij te maken hebben gehad met agressie door leidinggevenden of collega's.

Van de werknemers die met agressie te maken hebben gehad op de werkvloer wil 64 procent dat er aanvullende maatregelen genomen worden tegen werkdruk en werkstress. Dit aandeel is flink hoger dan het aandeel dat maatregelen wens richting leidinggevenden en collega's (23 procent).