AMSTERDAM – Zelfstandige pakketbezorgers krijgen alle moeilijke ritjes door PostNL in hun maag gesplitst, die ze voor steeds minder geld en in minder tijd moeten uitvoeren.

Dat zeggen verschillende koeriersbedrijven zaterdag in de Volkskrant.

PostNL besteedt veel bezorgwerk uit aan zelfstandige koeriersbedrijven, maar betaalt ze slecht, waardoor steeds meer koeriers hun hoofd niet boven water kunnen houden.

Volgens de koeriers die de krant sprak wil PostNL “alleen met Oost-Europeanen aan de slag, die willen wel onder de 1 euro rijden”. Ook moeten zelfstandige koeriers veel meer ritten in het uur rijden, dan werknemers van PostNL zelf. Dit terwijl juist de zelfstandige koeriers de moeilijke ritjes moeten rijden.

PostNL ontkent de aantijgingen. Volgens het bedrijf zou het zich in de eigen voet schieten door steeds nieuwe bezorgers in de hand te nemen. Het duurt namelijk even voordat een koerier voldoet aan de kwaliteitseisen. Wel erkent PostNL dat het zich opgejaagd voelt door de harde eisen van webwinkels als Bol.com.

Het aantal zelfstandige koeriersbedrijven en pakketdiensten groeide dankzij de opkomst van online winkelen van 5.687 in 2008 naar meer dan 6.800 nu. Van elke drie starters in de koeriersmarkt, houdt een het maar vol.