Het is mooi geweest. Na vijf jaar Gran Canaria verruil ik mijn standplaats voor Thailand. Waarom? Gewoon, omdat het kan. Omdat Zuidoost-Azië ‘booming’ is. Omdat ik geen hypotheek en kinderen heb en de daad graag bij het woord voeg.

Door André Gussekloo 

Welk woord, vraag je je af? Nou, dat blog van mij over werken vanuit het buitenland. Een site waarop ik de plaatsonafhankelijkheid van laptopfreelancers en online ondernemers bejubel.

Want laten we eerlijk zijn: wie zou nou niet vanuit een hangmat willen werken? Met een notebook op schoot en in je mond een rietje dat in een kokosnoot steekt, zit je toch lekkerder dan in een grauw kantoor.

Azië werkt

“Als je slim was in 1912, ging je naar Amerika. Wie intelligent is in 2012, gaat naar Azië,” zag ik een financieel adviseur laatst schrijven. Behalve wiegende hangmatten, gruwelijk lekker eten en schreeuwend lage prijzen, vind je in Thailand een economisch optimisme dat in Europa ver te zoeken is. Vruchtbare grond voor ondernemers, dus.

Niet dat er veel van werken zal komen. Natuurlijk zal ik de pen nooit neerleggen, maar mijn experimenten als Kindle-uitgever zijn dermate succesvol dat ik het wat rustiger aan kan doen. Of ik er voor langere tijd blijf hangen en wáár ik uiteindelijk zal neerstrijken, is nog een raadsel.

Timing

De aankondiging van de redactie dat de ondernemersblogs stoppen, lijkt dan ook perfect getimed. In november stap ik op het vliegtuig naar Thailand en ga ik eerst eens in het noordelijk gelegen Chiang Mai rondneuzen. Dit schijnt de ‘digital-nomad-hoofdstad’ van de wereld te zijn. Dat moet ik zien om het te geloven, en uiteraard zal ik hierover berichten.

Ik zal het bloggen voor NUzakelijk missen. Het was af en toe strijden tegen de klok om een blog op tijd naar de redactie te sturen. En soms was de inspiratie ver te zoeken. Maar daar staan, al zeg ik het zelf, juweeltjes tegenover, waar ik trots naar link vanaf mijn eigen site.

Daarnaast heeft het bloggen voor NUzakelijk heel wat leuke contacten en nieuwe klanten opgeleverd. Ik kan het iedere ondernemer aanraden om een dergelijk platform te zoeken.

Familie

Al blog ik niet sinds het prille begin mee en was ik afgelopen december ook niet op de bloggersbijeenkomst, ik voelde me toch deel van –tja, het klinkt zo cliché– een familie. Verre achternichten en –neven, oudooms en –tantes, elk met hun eigen interessante projecten. Houden jullie wel contact?

André Gussekloo schrijft SEO-teksten en heeft diverse internetondernemingen. Volg hem op Twitter om te zien voor welke ondernemerswebsite hij straks gaat bloggen.