PARIJS - De Franse regering voert komend jaar voor 30 miljard euro aan belastingverhogingen en bezuinigingen door.

De Franse regering voert komend jaar voor 30 miljard euro aan belastingverhogingen en bezuinigingen door. Die moeten ervoor zorgen dat het overheidstekort volgend jaar weer aan de Europese regels voldoet, zo blijkt uit de begroting die vrijdag werd gepresenteerd.

De plannen voorzien onder meer in de tijdelijke invoering van een belastingtarief van 75 procent voor inkomsten boven 1 miljoen euro. Daarnaast komen er extra belastingen op onder meer winsten en dividenden en worden allerlei belastingvoordelen afgeschaft. Samen moeten die belastingmaatregelen 20 miljard euro opleveren.

De hogere belastingen komen bovenop maatregelen ter waarde van ruim 4 miljard euro die in juli al werden aangekondigd. De regering denkt daarnaast 10 miljard euro te kunnen besparen op de uitgaven van de overheid. Verder wordt 2,5 miljard euro gesneden in de uitgaven aan gezondheidszorg.

Begroting

Het Franse tekort moet daardoor volgend jaar dalen tot 3 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Dit jaar bedraagt het gat op de begroting naar verwachting 4,5 procent.

"Het doel van 3 procent is van essentieel belang voor de geloofwaardigheid van Frankrijk'', stelde de Franse minister van Financiën Pierre Moscovici. "We hebben ons daaraan verbonden en we zullen het halen.''

Kritiek

Oppositiepartijen reageerden zeer kritisch op de plannen. Zij vrezen de gevolgen voor de Franse economie, die de afgelopen drie kwartalen niet is gegroeid. Volgens premier Jean-Marc Ayrault zal de economie ondanks de zware bezuinigingen volgend jaar echter nog altijd met 0,8 procent kunnen groeien. Hij noemde dat doel "realistisch en ambitieus''.

De nu aangekondigde bezuinigingen vormen de grootste besparingsoperatie die Frankrijk ooit in economisch slechte tijden heeft doorgevoerd. Het is echter slechts de eerste stap op een weg die het Franse tekort in 2017 moet terugbrengen tot 0,3 procent van het bbp.

Economen betwijfelen of het doel van 3 procent volgend jaar kan worden gehaald. ,,Een verlaging van het tekort met 1,5 procentpunt is in economisch goede tijden al een aanzienlijke prestatie. In een periode zonder groei is het exceptioneel'', stelde de hoofdonderzoeker van overheidsdenktank CNRS. Volgens economen van BNP Paribas zou een tekort van 3,3 procent al een opmerkelijke prestatie zijn.