EINDHOVEN - Van Gansewinkel, de grootste afvalverwerker van Nederland, verkeert al tijden in zwaar weer door de economische neergang. Het bedrijf moest vrijdag een grootscheepse reorganisatie aankondigen. Een overzicht van het bedrijf en de belangrijkste ontwikkelingen van het afgelopen jaar:

Van Gansewinkel kondigde in april aan dat de toenmalig bestuursvoorzitter Ruud Sondag zijn functie moest neerleggen vanwege een verschil van mening over het beleid van de onderneming. Ook operationeel directeur Diederik Gijsbers stapte op.

Toen werd ook bekend dat het nettoverlies van de onderneming vorig jaar was opgelopen met 3 miljoen euro tot 25 miljoen euro. De omzet kwam uit op 1,2 miljard euro. De afvalverwerker heeft al een aantal jaren last van de moeilijke economische omstandigheden, waardoor de prijzen in de afvalmarkt daalden.

Die prijsdruk hield volgens het bedrijf ook in het eerste kwartaal van dit jaar aan. Door de onzekere omstandigheden werden geen uitspraken gedaan over de financiële verwachtingen voor 2012.

Van Gansewinkel is actief in Nederland, België, Frankrijk, Tsjechië, Polen, Duitsland, Portugal en Hongarije. Het bedrijf gaf in maart vorig jaar aan voorlopig af te zien van een beursnotering, vanwege het trage herstel van de afvalmarkt.

Het concern, met hoofdkantoor in Eindhoven, heeft ongeveer 7500 medewerkers in dienst.