TOKIO - De productie van de Japanse industrie is in augustus gedaald tot het laagste niveau van de afgelopen 15 maanden. Dat maakte de Japanse overheid vrijdag bekend.

De industriële productie in 's werelds op twee na grootste economie zakte in augustus met 1,3 procent. Die achteruitgang was aanzienlijk sterker dan de min van 0,5 procent die economen in doorsnee voorspelden. In juli nam de productie al met 1 procent af.

De Japanse industrie heeft last van de dure yen, de aanhoudende economische problemen in Europa en de afname van de vraag uit China. Daar kwamen in de afgelopen weken de opgelopen spanningen tussen Japan en China over de betwiste eilandjes in de zee tussen de twee landen nog eens bij.

Japanse industriëlen zijn dan ook niet optimistisch gestemd. Gemiddeld verwachten zij dat de krimp van de productie in september is verdubbeld ten opzichte van augustus. Voor oktober wordt een stabilisering voorzien.

Prijspeil

De overheid maakte verder bekend dat het gemiddelde prijspeil in Japan in augustus opnieuw is gedaald. De kerninflatie, die de prijzen van vis, groente en fruit buiten beschouwing laat, kwam uit op min 0,3 procent. Daarmee was voor de vierde achtereenvolgende maand sprake van deflatie.

Er zaten ook enige lichtpuntjes in de stroom aan economische cijfers. Zo zakte de werkloosheid in augustus licht, van 4,3 naar 4,2 procent van de Japanse beroepsbevolking. De winkelverkopen namen onverwacht met bijna 2 procent toe. Daar werd gerekend op een kleine daling.