MADRID - Spanje mikt met de begroting voor volgend jaar op een forse verlaging van de uitgaven in plaats van belastingverhogingen. Dat zei vice-premier Soraya Sáenz de Santamaría donderdag.

Minister van Financiën Cristóbal Montoro voegde toe dat de ministeries 8,9 procent minder gaan uitgeven. Daarnaast zullen de belastinginkomsten volgend jaar met 3,8 procent toenemen ten opzichte van dit jaar.

Spanje, dat al maanden moeite heeft om de financiële markten er van te overtuigen dat het zijn huishoudboekje op orde kan krijgen, handhaaft in de begroting de prognose van een lichte recessie in 2013.

In een ogenschijnlijke poging de markten gerust te stellen kondigde Sáenz de Santamaría aan dat er een onafhankelijke toezichthouder op de overheidsfinanciën wordt opgericht. Ook zei ze dat de Spaanse regering in het komende half jaar 43 wetsvoorstellen voor economische hervorming zal behandelen.

Pensioenstelsel

Een van de aandachtsgebieden bij die hervormingen is het pensioenstelsel. Minister van Economische Zaken Luis de Guindos zal voor het eind van het jaar met een nieuw pensioenplan komen. Hij gaf al wel aan dat de pensioengerechtigde leeftijd gekoppeld zal worden aan de stijgende leeftijdsverwachting.

Volgens De Guindos is er nog altijd geen besluit genomen over deelname aan de inkoop van staatsobligaties door de Europese Centrale Bank. Madrid buigt zich al enige tijd over de voorwaarden van dat programma.