WASHINGTON - De economie van de Verenigde Staten is in het tweede kwartaal met 1,3 procent gegroeid ten opzichte van een jaar eerder.

Dat blijkt uit definitieve cijfers die het Amerikaanse ministerie van Handel donderdag publiceerde.

In een raming die eind augustus werd gepubliceerd, werd nog een groei gemeld van 1,7 procent. Economen hadden verwacht dat dit cijfer zou worden gehandhaafd. In het eerste kwartaal van dit jaar groeide de grootste economie ter wereld met 2 procent.

Droogte

Het is de traagste economische groei sinds het derde kwartaal van 2011. De afzwakking van de economische groei in de VS heeft te maken met de droogte in grote delen van het land. Daardoor namen de landbouwvoorraden sterk af.

Ook hangt de neerwaartse herziening samen met minder sterke uitgaven door consumenten en bedrijven dan eerder werd gedacht.

Meer banen

De Amerikaanse economie heeft in het jaar tot eind maart waarschijnlijk 386.000 banen meer gecreëerd dan tot nu toe werd aangenomen. Dat stelde het Amerikaanse ministerie van Arbeid  in haar jaarlijkse herziening van de cijfers.

Minder orders duurzame goederen

Producenten van duurzame goederen in de Verenigde Staten hebben in augustus 13,2 procent minder orders ontvangen dan een maand eerder.

De afname is veel sterker dan voorzien. Economen rekenden in doorsnee op een daling van 5 procent. Het cijfer voor juli onderging bovendien een flinke neerwaartse bijstelling. De orderontvangst steeg die maand met 3,3 procent, waar eerder een toename met 4,1 procent was gemeld.