MADRID - De Spaanse regering presenteert later op donderdag de begroting voor 2013 met daarin waarschijnlijk een flink aantal pijnlijke bezuinigingsmaatregelen.

Ondanks aanhoudende protesten zal de overheid naar verwachting de belastingen opnieuw verhogen, ingrijpen in de salarissen en banen van ambtenaren en mogelijk zelfs korten op de pensioenen.

Premier Mariano Rajoy zou komend jaar het begrotingstekort zodanig willen terugbrengen dat het land ontkomt aan vernederende bezuinigingsmaatregelen die van buiten, door de EU, het IMF en de ECB, zouden kunnen worden opgelegd. Rajoy zou, door zelf drastisch in te grijpen, het lot van Griekenland willen voorkomen. Economen twijfelen echter of de maatregelen hiervoor ver genoeg zullen gaan.

Als de nieuwe begroting wordt aangenomen, kan Spanje ook, indien nodig, noodsteun aanvragen bij het noodfonds ESM. De benodigde bezuinigingen zijn dan voor een belangrijk deel al genomen. Na een aanvraag bij ESM komt het land ook in aanmerking voor steunaankopen van de ECB om de rente op de staatsleningen te verlagen.