ATHENE - De Griekse regeringspartijen zijn het op hoofdlijnen eens geworden over een pakket bezuinigingen en belastingverhogingen van 13,5 miljard euro.

Dat heeft de Griekse minister van Financiën Yannis Stournaras donderdag gezegd, na een ontmoeting met premier Antonis Samaras en de leiders van de coalitiepartijen.

Het pakket maatregelen zal nu eerst worden voorgelegd aan de trojka van EU, ECB en IMF en aan de ministers van Financiën van de eurolanden ter goedkeuring. Het gaat om bezuinigingen van 11,5 miljard euro en 2 miljard euro aan belastingverhogingen. Stournaras kon niet zeggen wanneer de maatregelen worden voorgelegd aan het Griekse parlement.

Trojka

De trojka komt naar verwachting begin volgende week terug in Athene. Op 8 oktober komen de ministers van Financiën van de eurozone samen. Het pakket maatregelen is een voorwaarde die werd gesteld aan Griekenland, voordat het land in aanmerking kan komen voor een nieuw steunpakket van 31,5 miljard euro.

De leider van de socialistische coalitiepartij Pasok, Evangelos Venizelos, wil wel graag een verlenging van 2 jaar om het pakket maatregelen uit te voeren, voordat het Griekse parlement zich erover uitspreekt. Daar worden nog onderhandelingen over gevoerd, aldus Venizelos.

Stournaras zei echter dat het bestaande tijdschema van 2 jaar om de maatregelen door te voeren onveranderd zal blijven.