AMSTERDAM – De Chinese fabrikant Foxconn wil de overstap naar robotwerknemers versnellen. Het bedrijf hoopt met de automatisering kosten te besparen en het productieproces veiliger te maken.

Dat blijkt uit een interview met 21st Century Business Herald.

Het afgelopen jaar maakte Foxconn al bekend dat het menselijke werknemers wil vervangen door robots. Momenteel zijn er 10.000 robots en de fabrikant wil dat dit jaar opschroeven naar 300.000 geautomatiseerde systemen. In 2014 moeten dat er 1 miljoen zijn.

De overstap heeft een flinke impact op de ruim een miljoen werknemers van het bedrijf, maar vanwege de toegenomen vraag naar onderdelen voor smartphones en tablets wil het bedrijf dit proces toch versnellen. Een volledige overstap noemt het bedrijf onmogelijk, maar met de robots worden vooral de gevaarlijke processen een stuk veiliger.

Berucht

Foxconn, dat deel uitmaakt van de Hon Hai Group uit Taiwan, is een belangrijke leverancier van producten van Apple en andere grote elektronica-bedrijven waaronder Hewlett-Packard, Dell en Microsoft.

Het bedrijf kwam vaak in opspraak vanwege de slechte arbeidsomstandigheden in de fabrieken en de lage lonen. In totaal werken meer dan een miljoen mensen bij Foxconn in China.