AMSTERDAM - Fraude door het omzeilen van btw-betalingen is de afgelopen jaren fors afgenomen. Dat blijkt uit cijfers van de FIOD, meldt de Algemene Rekenkamer donderdag.

De fraude met btw-betalingen, ook wel carrouselfraude genoemd, is gedaald van gemiddeld 131 miljoen euro per jaar in de periode tussen 2003 en 2007 naar 39 miljoen euro in de afgelopen drie jaar.

Sinds 2009 zet de Belastingdienst bijna twee keer zo veel medewerkers in om die fraude op te sporen.

Volgens de Rekenkamer, die de Belastingdienst in 2009 nog opriep meer te doen aan de bestrijding van btw-fraude, heeft dat dus zijn vruchten afgeworpen.

Carrouselfraude

Bij btw-fraude wordt gebruikgemaakt van het feit dat over producten die tussen EU-landen worden verhandeld geen btw hoeft te worden betaald. Een handelaar koopt in een ander EU-land spullen, bijvoorbeeld mobiele telefoons of computeronderdelen.

Daarover hoeft hij geen btw te betalen. Hij verkoopt de goederen vervolgens in eigen land door en brengt het nationale btw-tarief in rekening. Dat zou hij moeten afdragen, maar dat gebeurt niet. Bij onderzoek blijkt de handelaar steevast onvindbaar.

Dit voorjaar werd zakenman John Deuss nog veroordeeld voor het mogelijk faciliteren van carrouselfraude omdat hij verdachte transacties die via zijn bank liepen niet had gemeld.

In dezelfde zaak werd Deuss veroordeeld voor het illegaal voeren van een bijkantoor van zijn First Curaçao International Bank in Nederland. Hij kreeg een voorwaardelijke celstraf van zes maanden en een boete van enkele tonnen.