AMSTERDAM - De helft van de Nederlanders heeft zich nog nooit met zijn pensioen beziggehouden. Dat blijkt uit een onderzoek van Wijzer in geldzaken, een initiatief van het ministerie van Financiën.

Ruim zeventig procent van de Nederlanders heeft geen idee over hoeveel geld ze op hun oude dag beschikken. Volgens een woordvoerder komt dit doordat veel mensen het pensioen als een 'ver-van-mijn-bedshow' zien.

"Zelfs negen van de tien jongeren laten dit onderwerp links liggen. Zij redeneren vaak: het duurt nog zo lang voordat ik met pensioen ga. Het komt wel." De 45-plussers die nog geen actie hebben ondernomen, vinden de materie vaak ingewikkeld.

Drie van de tien ondervraagden leggen extra geld bij voor hun oudedagsvoorziening. Daarbij is het sparen via een levensloopregeling het populairst. Een kleine groep verlaagt zijn toekomstige uitgaven door nu te beginnen de hypotheek af te lossen.

Doorwerken

Een vijfde van de ondervraagden vreest na zijn pensionering te moeten doorwerken, om genoeg inkomsten te krijgen. Terwijl een derde huivert van dat idee, is een kwart absoluut van plan dat te doen. De woordvoerder herkent in deze cijfers de groeiende acceptatie dat werken na de pensioengerechtigde leeftijd normaler begint te worden.

Consumenten kunnen de komende drie dagen tijdens de Pensioen3daagse zich laten informeren over hun oudedagsvoorziening. Ruim tweehonderd organisaties geven door het hele land voorlichting op de werkvloer of op publieke plaatsen zoals stadscentra.

"Als consumenten bewuster worden van hun financiële situatie na hun betaalde loopbaan, zijn ze sneller geneigd tot actie over te gaan", aldus de zegsman.