Geef het maar toe: stiekem vind je het hartstikke leuk om je bezig te houden met geldzaken. Heerlijk om urenlang te sleutelen aan een excelletje waarmee je probeert uit te rekenen hoe je financiële situatie er over 30 jaar uitziet, als je nu start met sparen. Wanneer kun je stoppen met werken, als je nu nooit meer kleding koopt? Ja, dat zijn fijne momenten en dat vind jij ook. Net als ik.

Door Janneke Willemse

Tóegeven dat je van die momenten geniet, dat kan natuurlijk niet. Want ook al dringen de persoonlijke geldzaken nu zelfs door tot in de politiek en dus in de belangrijke praatprogramma’s – je vrienden vinden je toch vreemd als je daarop kickt.

Ondertussen weet jij wel alles van de duizend euro die demissionair minister-president Rutte je wil teruggeven via de arbeidskorting. En vertel jij je vriend/vriendin dat dat jou als hardwerkende burger 330 euro gaat opleveren en dat hij/zij pas in 2015 die beloofde duizend euro extra kan uitgeven.

Ook drop je af en toe achteloos in een gesprek dat je binnenkort je spaargeld kunt laten aangroeien van 21 naar 35.000 euro, zonder er belasting over te hoeven betalen. Mits Rutte c.s. het er doorheen krijgen natuurlijk.

Ja, je vrienden keken inderdaad een beetje vreemd toen je op de vraag waarom je nu alwéér een nieuwe kamervullende flatscreen-tv en een extra zak caviavoer aanschafte, antwoordde dat je je voorbereidde op de verhoging van het hoge btw-tarief. En dus heb je maar verzwegen dat je wel moest, omdat je cavia het vertikte konijnenvoer te eten, waarover maar 6 procent btw berekend wordt.

Toch kun je binnenkort gewoon voor je personal finance-hobby uitkomen, zonder dat je daar nog om wordt uitgelachen. Sterker nog: ze zullen tegen je opkijken! Want via de net gelanceerde website waarop je dit nu leest, gaat je omgeving net als jij ontdekken hoe leuk en interessant en actueel het nieuws over je portemonnee is. En proberen ze straks beter te zijn dan jij in het uitzoeken van de beste zorgverzekering, de goedkoopste energieleverancier en de best renderende pensioenoplossing. Tot die tijd: hou vol!

Janneke Willemse is financieel journalist en hoofdredacteur van Belegger.nl. Voor NUgeld schrijft ze regelmatig over personal finance-kwesties.