AMSTERDAM – De geldkraan voor Griekenland moet daadwerkelijk worden dichtgedraaid want dreigen met deze maatregel helpt blijkbaar niet.

Dit stelt hoogleraar Roel Beetsma, hoogleraar macro-economie aan de UvA, in een opiniestuk op economenplatform Me Judice.

Naar verluidt is Griekenland opnieuw niet op schema met het economisch programma van de trojka.

Beetsma voorziet drie mogelijk scenario's voor Griekenland in de toekomst. Doormodderen is geen optie, vindt de hoogleraar. “Na drie maanden zal Griekenland weer achterlopen.”

Een tweede scenario waarin Griekenland uit de euro stapt, zal leiden tot de ondergang van de Griekse rechtsstaat, denkt Beetsma. “Ook geen prettig vooruitzicht voor de rest van Europa.”

Beste alternatief

Volgens de econoom is het beste alternatief dat Griekenland binnen de euro blijft, maar dat de geldkraan vanuit Europa wordt dichtgedraaid en Griekenland stopt met het aflossen van de schulden en rentebetalingen.

Beetsma denkt dat het een illusie is dat de schulden wel terugbetaald worden, maar in het laatste scenario behoudt Griekenland betere perspectieven op economische groei. “Een eventuele toekomstige groei kan op langere termijn dan alsnog tot gedeeltelijke terugbetaling van de schulden leiden.”