AMSTERDAM – Het aanbod van winkelruimte is in het eerste halfjaar van dit jaar verder gestegen. Waarschijnlijk zal het aanbod de vraag in de toekomst nog verder overschaduwen en groeit de winkelleegstand.

Dit blijkt uit cijfers van NVM Business, de commerciële vastgoedtak van de makelaarsvereniging.

De hoeveelheid winkelruimte die te huur of te koop staat steeg met 8,7 procent naar 2 miljoen vierkante meter. Ongeveer 6400 winkelruimten stonden leeg, een toename van 8,2 procent.

In dezelfde periode werd 9 procent meer winkelruimte door de markt opgenomen. Vooral ruimtes in de hoofdwinkelstraten vonden gretig aftrek. Voor minder aantrekkelijke plekken, zogenaamde B2- en C-locaties, daalden de huurprijzen.

Over de leegstand in de eerste zes maanden van dit jaar kan NVM niks zeggen. “Wij kijken puur naar het aanbod en de vraag van winkelruimtes”, verklaart onderzoeker Guido Raven.

Leegstandsgraad

Onderzoeksbureau Locatus liet eerder nog weten dat de leegstandsgraad in de eerste zes maanden van dit jaar gelijk was gebleven op 6,3 procent. “Een winkel hoeft nu niet leeg te staan, maar kan al wel aangeboden worden op de markt. Op basis daarvan verwachten wij dat de leegstand gaat stijgen in de toekomst”, aldus Raven.

In Overijssel en Zeeland steeg het winkelaanbod het meest. Van de vier grote steden zagen vooral Den Haag en Amsterdam het aanbod toenemen. In Utrecht staan juist minder ruimtes leeg en in Rotterdam bleef het aanbod ongewijzigd.