AMSTERDAM – Een aantal Nederlandse startups heeft op een innovatieve manier geld opgehaald door crowdfunding en informele investering met elkaar te combineren.

De startup Favour.it heeft in een financieringsronde 160.000 euro opgehaald door het benodigde kapitaal in kleine brokjes aan te bieden en liet zich daarbij inspireren door Peecho, dat eerder hetzelfde pad bewandelde. “We wilden vooral zo snel mogelijk geld ophalen”, vertelt Favour.it-medeoprichter Wouter Kneepkens.

“Het is voor een startup bepaald geen sinecure om durfkapitaal te regelen”, laat Sander Nagtegaal van printapp Peecho weten. “We hebben het wel bij investeerders geprobeerd, maar kwamen er al snel achter dat ze een te groot deel van je bedrijf willen hebben. Daar zaten wij niet op te wachten.”

Nagtegaal overwoog nog even Peecho op eBay te zetten, maar dat bleek niet te mogen. “Toen hebben we zelf maar iets verzonnen. We maakten een lijst van 30 mensen die we leuk vonden en verkochten procenten van het bedrijf. Vervolgens was het met zes telefoontjes rond. Eigenlijk werd het idee dus geboren uit onervarenheid.”

Opknippen

Kneepkens kwam na een gesprek met Peecho op het idee de benodigde 160.000 euro voor Favour.it op te knippen in stukjes van 10.000 euro, om zo in plaats van twee of drie grote investeerders een flink aantal kleinere binnen te halen.

“Voordeel is dat investeerders iets sneller bereid zijn een risico te nemen, omdat het om een aanzienlijk kleiner bedrag gaat”, vertelt Kneepkens. “Ook is het veel makkelijker om de waardering en voorwaarden rond te krijgen, is het voor meer partijen haalbaar en heb je meteen 14 mensen met connecties aan boord.”

Dat laatste voordeel is ook meteen een nadeel: plotseling zijn er wel heel veel aandeelhouders die iets in de melk te brokkelen willen hebben en die allemaal op de hoogte gehouden willen worden.

Uitbreiding

Favour.it, dat gebruikers een online platform biedt om hun favoriete dingen te delen met vrienden, gaat de 160.000 euro inzetten voor verdere ontwikkeling van de dienst en uitbreiding van het team.

Bij een volgende financieringsronde, die al in de pijplijn zit, kiest Kneepkens echter weer voor de meer traditionele methodes. “Dit is handig voor de wat kleinere financieringen, tot ongeveer 200.000 euro. Wij mikken de volgende keer op minimaal een half miljoen, dat gaan we toch op een andere manier binnenhalen.”

Nagtegaal sluit zich hierbij aan. “Voor de tweede financieringsronde hebben we durfinvesteerders gezocht en gevonden. Als je het nog een keer op dezelfde manier doet, zit je op een gegeven moment met veel te veel aandeelhouders en kosten. Maar bij een eventuele volgende startup zou ik het zo weer doen.”