MADRID - De Spaanse regering wil de mogelijkheden voor werknemers om vervroegd met pensioen te gaan aan banden leggen. Dat stelt de Spaanse premier Mariano Rajoy in een woensdag gepubliceerd interview met The Wall Street Journal.

Volgens Rajoy is de pensioenleeftijd van 65 jaar die nu in Spanje geldt ,,redelijk, als er daadwerkelijk aan wordt voldaan''. Veel werknemers gaan echter al rond hun 60e met pensioen. Rajoy wil de mogelijkheden voor zo'n vroeg pensioen nu beperken.

De pensioenplannen maken deel uit van de nieuwe bezuinigingsmaatregelen die de Spaanse regering later deze week bekendmaakt. Die moeten ervoor zorgen dat Spanje zijn begrotingstekort dit jaar verder weet terug te dringen.

Spanje streeft ernaar het gat op zijn begroting dit jaar te verkleinen van 8,9 naar 6,3 procent van het bruto binnenlands product. De vele bezuinigingen die hiervoor worden doorgevoerd, lijken echter averechts te werken.

Tekort

De economische krimp die door de ingrepen wordt veroorzaakt, zorgt voor lagere belastinginkomsten waardoor het gat op de begroting nauwelijks afneemt. Eerder deze week bleek dat het tekort van Spanje in de eerste 8 maanden van dit jaar hoger was dan in dezelfde periode een jaar eerder.

Door de grote financiële en economische problemen in het land betaalt Spanje hoge rentes over zijn staatsleningen, waardoor het nog moeilijker is de overheidsfinanciën op orde te krijgen. Spanje kan op dat vlak hulp vragen van de Europese Centrale Bank (ECB) en het Europese noodfonds. Dan moet het land zich wel onderwerpen aan de voorwaarden die aan die hulp worden gesteld.

Rajoy gaf in het interview aan dat zijn regering nog altijd moet vaststellen of die voorwaarden acceptabel zijn. Als de rente op Spaanse staatsleningen ,,te lang, te hoog'' blijft, zal Spanje echter zeker hulp vragen, stelde hij.