De honderd (!) nieuwe appartementscomplexen torenen hoog uit boven de brede maar verrassend snel stromende Mekong. De gebouwen en de temidden daarvan liggende 18-holes golfbaan zijn in twee jaar tijd neergezet. De ontwikkeling van 'Jinghong, Nieuwe Stijl' is in volle gang.

Door Nuhi Bunyak

En bij die honderd blokken blijft het niet. Aan de overkant van de rivier ligt een strook land waarop Jinghong's grootste onroerend goed ontwikkelaar Huacheng een project van vergelijkbare megalomanie realiseert, inclusief kathedraal-achtige Laotiaans-Boeddistische tempel.

Aan de andere kant van het tot voor kort lome, Zuid-Oost Aziatisch aandoende stadje komt Wanda, China's machtigste ontwikkelaar van hotel sites, haar stempel drukken op de ontwikkelingen met de bouw van vijf vijfsterren hotels in een groot theme-park.

Over de komst van Crown Plaza, Sheraton en het nieuwe vliegveld schreef ik al eerder. Naast al die enorme sites is de stad doorspekt van kleinere bouwprojecten – woningen, kantoren, winkelcentra.

Bakkerij

Mijn handelspartner Erik Heinen, eigenaar en inspirator van Erik's Delicatessen in Amsterdam-Oost, is naar China gekomen om de boel eens te bekijken en mijn ideëen over het creëren van een goede bakkerij en deli in Chengdu op de korrel te nemen.

Ik heb hem in eerste instantie gedropt in het midden van Guangzhou om hem vervolgens naar het platteland te transporteren. Want ondanks alle ontwikkelingen is Jinghong nog steeds platteland. En die ervaring is tamelijk overweldigend. Tussen onze gesprekken en discussies door loopt Erik vooral met zijn camera te klikken en verzucht hij regelmatig: “Ongelooflijk... ongelooflijk...”.

Zelf ervaren

Die indruk is met geen woorden te beschrijven en op geen foto te vatten. Je moet het zelf ervaren om de enormiteit en complexiteit van Chinese steden te kunnen begrijpen.

Wanneer ik tijdens lange ritten door Beijing, Chengdu of Kunming geen einde zie komen aan de gebouwen van veertig hoog of meer en weet dat ik in een van de honderden soortgelijke steden rondrijd, voel ik twee dingen: verwondering over hoe dat tot stand heeft kunnen komen in dertig jaar tijd en plaatsvervangende schaamte over de ongenuanceerde uitspraken die Westerse politici, economen en reageerders doen over China.

Ik krijg dan ook twee heel onderscheiden reacties van mensen op mijn meer politiek geladen stukjes op deze plaats. Instemmende van mensen die in China zijn of zijn geweest en afkeurende van mensen die dat niet zijn. De reden daarvoor is dat je pas gaat snappen hoezeer je China nooit gaat snappen wanneer je er geweest bent.

Met die woorden en indrukken laat ik jullie graag achter in deze laatste post op deze plek. Voor wie verder wil volgen wat ik zoal aan indrukken opdoe in China is er http://brodernabunyak.reismee.nl/ alwaar ik rustig door-blog. Verder zal er op www.solasfood.com binnenkort een blog in het Engels van mijn hand verschijnen.

Nuhi Bunyak is ondernemer en essayist in het zuiden van China. Zijn bedrijf South China Management Solutions participeert in de horeca en adviseert Chinese en Westerse ondernemingen. Hij is bereikbaar op nuhibunyak@gmail.com