UTRECHT - Spoorbeheerder ProRail ziet voorlopig af van juridische stappen tegen Agentschap Telecom.

ProRail vreest storingen in het communicatieverkeer voor de treinen door een veiling van de mobiele datafrequenties, maar is inmiddels in gesprek over de kwestie met minister Maxime Verhagen (Economische Zaken), zo meldt een zegsman dinsdag.

ProRail en vervoerders op het spoor uitten al eerder hun zorgen bij Verhagen. Ze wezen erop dat er door storingen witte vlekken zijn in de communicatie en ze voorzien dat die alleen maar toenemen door het gebruik van nieuwe technologieën.

GSM-Rail

Het liefst zouden ze zien dat het kabinet bij de frequentieveiling in oktober de vergunningsvoorwaarden aanpast, zodat de communicatie via GSM-Rail niet wordt verstoord. Via dit netwerk verloopt onder meer het contact tussen de verkeersleiding en machinisten en ook is de elektronische reizigersinformatie op stations ervan afhankelijk.

Verhagen gaf eerder aan dat ook hij storingen wil voorkomen, maar dat het volgens hem aan de betrokken partijen is om een oplossing te vinden. Het ministerie van Economische Zaken en ProRail geven beide aan in overleg te gaan.

"Beide partijen streven naar een oplossing waarbij zowel het publiek belang van een veilig en betrouwbaar spoor centraal staat als het belang van een goede ontwikkeling van de telecomsector'', aldus ProRail.