AMSTERDAM - De economische crisis heeft inmiddels ook zijn invloed op de Italiaanse koffiedrinkers. In Italië, het land waar normaal gesproken de espresso's en de cappuccino's veel gedronken worden, is de verkoop van koffie enorm gedaald. Dit meldt de Financial Times.

Ook in Spanje is de verkoop van koffie verminderd. Italië, de op een na grootste koffie-importeur van Europa, kent zijn laagste koffieverkoopcijfers sinds zes jaar. Dit blijkt uit cijfers van de Internationale Koffieorganisatie, de groep die de belangrijkste koffieproducerende- en consumerende landen vertegenwoordigt.

Doordat de vraag naar koffie gedaald is, is ook de prijs van koffie gedaald. Zo is de prijs voor arabicakoffie in New York, de koffie die wereldwijd als maatstaf geldt, nu 1,75 dollar (1,35 euro) per pond (450 gram). Vorig jaar betaalde je voor een pond koffie nog 2,40 euro, wat de hoogste prijs in 34 jaar was.

Italianen maken tegenwoordig, vanwege de crisis, de koffie vaker thuis. Hierdoor is de vraag naar goedkopere koffie gestegen, ten koste van de arabicakoffie. Opvallend verschijnsel is dat in Duitsland en Frankrijk de vraag naar koffie juist enorm is toegenomen.