AMSTERDAM - De afzet van het Midden- en Kleinbedrijf (MKB) zal dit jaar naar verwachting afnemen met 1,75 procent. Dat blijkt dinsdag uit onderzoek van Panteia/EIM.

Het MKB richt zich vooral op de binnenlandse markt en heeft daardoor last van een dalende consumptie, een terughoudende overheid in het bedrijfsleven en afnemende investeringen. In 2013 wordt echter een licht, maar zwak herstel van de afzetgroei voor het MKB verwacht (1 procent).

Vooral de in slecht weer verkerende woningmarkt is een reden voor de dalende afzet. Omdat mensen minder snel verhuizen draaien de detailhandel en bouwsector een stuk minder. Zo daalt de afzet in de detailhandel in 2012 met 2,25 procent en de afzet in de bouw met 8,5 procent.

Het gevolg is dat alle sectoren in het MKB de winst zien afnemen. Niet alleen de afzetdaling is hier verantwoordelijk voor, ook de sterke druk op prijzen en tarieven (belastingverhoging van 19 procent naar 21 procent) spelen een grote rol. Verder daalt ook de werkgelegenheid in het MKB in 2012 met 20.000 personen (0,5 procent).